Tradycyjne dania Wielkopolski

Poznaj kuchnię Wielkopolski! Czy wiesz czym są pyry z gzikiem?

 

Wielkopolska to wyjątkowy i piękny region w zachodniej Polsce. Nasz region słynie nie tylko z urokliwych krajobrazów i bogatej historii, ale także z charakterystycznych potraw. Dzisiaj przedstawiamy kilka potraw Wielkopolski, które warto skosztować.

Na pierwszym miejscu warto wyróżnić pyry z gzikiem. To zdecydowanie klasyka wielkopolskiej kuchni. Pyry to nic innego jak gotowane ziemniaki, które są podawane z gzikiem, czyli  twarożku ze śmietaną, cebulą i ziołami. To proste, ale niezwykle smaczne danie, które cieszy się w Wielkopolsce dużą popularnością.

Nasz region znany jest również rogali świętomarcińskich. To słodkie ciasto drożdżowe w kształcie półksiężyca, które nadziane jest masłem, cukrem i migdałami. Ten wyjątkowy smakołyk jest podawany podczas święta św. Marcin, ale można go znaleźć w wielu cukierniach przez cały rok. Rogal świętomarciński to prawdziwa uczta dla wielu łasuchów. Choć jest wyjątkowo drogi, to zdecydowanie warto raz na jakiś czas skosztować tego regionalnego rarytasu.

Na liście regionalnych potraw znajduje się również poznański ser smażony. To blok sera żółtego, który jest panierowany i smażony na złocisty kolor. Można go zjeść jako przekąskę z sosem czosnkowym lub jako dodatek do różnych głównych dań.

Uznaniem cieszą się również kaliskie pyzy. To tradycyjne kluski, które są uzupełnione mięsem i zamykane w charakterystyczne kształty. Kaliskie pyzy są gotowane lub smażone na patelni. Podawane są najczęściej z sosem mięsnym. To sycące i smaczne danie, które zadowoli podniebienia.